Sağlıklı Bir Yaşam İçin Uyku Kalitesine Dikkat Edin!
Sağlıklı Bir Yaşam İçin Uyku Kalitesine Dikkat Edin! Sağlıklı bir yaşam için kaliteli bir uykunun çok değerli olduğunu belirten, Bodrum Amerikan Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz, u Kilonun hormon seviyelerini, ruh halini ve kiloyu etkilediğini söyledi.
Uyku bozukluklarına sıklıkla rastlandığını belirten Doç. Doktor Yılmaz, e En sık görülenlerinin uyku apne sendromu, uykusuzluk, huzursuz bacak sendromu ve parasomniler olduğunu belirtti.
“Salgın Nedeniyle Kapatılan Okul Yok”
Uyku Apne Sendromu hakkında bilgiler Doç. Dr. Yılmaz şunları söyledi: Horlama uyku apnesinin bir belirtisi olabilir. Solunum problemi olan hastaların uykuda horlaması kesilir ve apne sonrası hasta tekrar gürültülü bir şekilde horlamaya başlar. Uyku sırasında solunum bozuklukları nedeniyle uyku parçalanır ve dinlendirici bir uyku olmaz. Gece boyunca tekrar eden bu durum nedeniyle sabahları yorgun uyanmak ve gün içinde uyku hali görülür. Uyku apnesi tedavi edilmezse kalp krizi, felç, ritim bozukluğu, iş ve otomobil kazaları, unutkanlık, dikkat ve konsantrasyon bozukluklarına neden olur. Hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkları kontrol altına almak zordur.
Sigara ve Obezite Hastalığı Tetikliyor
Sigara ve obezitenin de uyku apne sendromuna neden olduğu bilgisini veriyor. Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz şöyle devam etti: Uyku apnesi sendromu en çok “tıkayıcı tip”te görülür. Uyku apne sendromu 40 yaşından sonra daha sık görülse de çocuklarda ve genç erişkinlerde de görülebilmektedir. 65 yaş üstü her 10 kişiden birinde uyku apnesi olduğu düşünülüyor. Ailenizde uyku apne sendromu öyküsü varsa, erkekseniz ve fazla kiloluysanız riskiniz artar. Obezite ve “tıkayıcı tip” uyku apnesi sendromu arasındaki bağlantı açıkça gösterilmiştir. Yağ birikimi ile solunum yolu daralır. Ayrıca uyku apnesi hormonal değişikliklere de neden olarak kilo alımına neden olur. Kilo vermek uyku apnesini ve horlamayı azaltmaya yardımcı olur. Bu konuda bir diyetisyenden yardım almanız faydalı olacaktır.
Alkol hava yollarındaki kasların gevşemesine neden olarak uyku apnesinin artmasına neden olur. Uyku kalitesini de bozar. Uyku apne sendromu sigara içenlerde 2 kat daha fazla görülüyor. Sigarayı bırakmanız önerilir”
Teşhis ve tedavi
Teşhis ve tedavi süreçlerinin uzman doktor kontrolünde ilerlemesi gerektiğine dikkati çeken, Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz, “U Uyku bozukluklarının, özellikle uyku apnesinin teşhisinde “polisomnografi” adı verilen uyku testi yapılır. Bunun için hastanın tüm gece uyku laboratuvarında kalması gerekir. Horlama, nefes alma olayları, kalp ritmi, kan oksijen seviyesi, bacak hareketleri gibi birçok parametre hastaya bağlı çeşitli kayıt elektrotları ile kayıt altına alınır. Bu atış ertesi gün doktor tarafından değerlendirilir ve size rapor olarak verilir. Uyku apnesinin en etkili tedavisi pozitif basınçlı hava vererek hava yollarının açık kalmasını sağlayan CPAP cihazlarıdır. Uyku laboratuvarında yapılacak ikinci gece çekiminden sonra nasıl bir cihaz kullanacağınız ve basıncın ne olacağı doktorunuz tarafından belirlenecektir. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)